ROZDRABNIACZ do buraków na paszę
Szczegóły
Autor
nieznana,
Czas powstania
1939-1945
Miejsce powstania
Leslau a.d. Weichsel (Włocławek) (okupacja niemiecka),
Wymiary
Wys. całk. 104, 5 cm , szer. całk 45 cm, dł. całkowita 91 cm, szer. koryta 37,5 cm, śr. koła zamach. 58 cm
Materiał
żeliwo (, drewno),
Technika
wyrób fabryczny,
Właściciel obiektu
Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej
Słowa kluczowe
,
Sygnatury
Numer inwentarzowy
MK-12195 E
Opis
Dwie okrągłe tarcze o kształcie talerza, stykające podstawami, umieszczone w żeliwnym ażurowym korpusie o kształcie prostopadłościanu. Korpus jest ażurowy, z promieniście umieszczonymi otworami (okrągłymi na otoku i bliżej środka oraz podłużnymi w pasie pomiędzy). Górna część korpusu rozszerza sie i ma kształt rozszerzonego trapezu, z równoległymi, pionowymi, podłużnymi otworami.
Zasada działania: Talerze obracając się za pomocą koła zamachowego przesuwały buraki wypustki wyszarpywały drobne kawałki, przyspieszając ich rozdrobnienie, następnie masa przeciskała się przez koliste otwory w talerzach lub spadała przez otwory w korpusie.
Zastosowanie buraków pastewnych zmniejszyło sie razem ze wzrostem popularności wysłodków z buraków cukrowych, które wykorzytywano do robioienia kiszonki na paszę.