RADŁO (obsypnik).
Szczegóły
Autor
Wykonawca nieznany,
Czas powstania
ok. 1930 roku
Miejsce powstania
Malanowo, Mochowo, mazowieckie, ziemia dobrzyńska,
Wymiary
dł. 174cm, dł.uchwytu 75cm, dł.grządzieli 76cm.
Materiał
żelazo,
Technika
wyrób kowalski,
Właściciel obiektu
Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej
Słowa kluczowe
,
Sygnatury
Numer inwentarzowy
MK-5707 E
Opis
Radło, zwane też redłem, od 2 poł XIX w służyło na Kujawach do redlenia ziemniaków.
Zbudowane z grządzieli, płozu, radlicy, skrzydełek, słupicy tylnej, rękojeści i regulatora głębokości orki.
Grządziel mocno zakrzywiona Od przodu na styku grządzieli z płozem radlica o kształcie silnie wydłużonego trójkąta. Nad radlicą, po obu stronach grządzieli, za pomocą koluszek przyczepione są dwa metalowe skrzydełka. Rozstaw skrzydełek regulowany jest z tyłu, od ich wewnętrznej strony, sztabą z otworami i przetyczką. Ponadto od przodu, na wysokości skrzydełek, grządziel obito paskiem grubej blachy, co ją wzmacnia, chroni i nieco poszerza.
Na przeciwnym końcu znajduje się regulator głębokości orki, tzw. hohenheimski w postaci grzebienia z hakiem.
Rękojeści dwie, wychodzą z grządzieli, w miejscu ich rozwidlenia wsparte słupicą tylną opierającą się na płozie, po czym rozchodzą oddzielone rozporą przy uchwytach.
Łączenia elementów zrobiono za pomocą nitów i śrub. Narzędzie w całości jest metalowe, kute, kowalskiej roboty, częściowo wzorowane na XIX-wiecznych modelach fabrycznych obsypników, a nie tradycyjnych formach radeł drewnianych. Wersje metalowe na ziemiach polskich upowszechniły się od pocz. XX w., w biedniejszych regionach dopiero po I wojnie światowej.