Dwór w Kłóbce zaprasza!
Po dwuletniej przerwie, zapraszamy w czasie Świąt Wielkanocnych do dworu w Kłóbce, który jest z tej okazji świątecznie przystrojony. Kolejny raz prezentujemy odświętnie nakryty stół, nawiązujący do polskiej tradycji — uroczystego śniadania wielkanocnego i przypominamy o jego wymownej, religijnej symbolice.
W polskich dworach święcone stawiano na stole nakrytym białym obrusem, przystrojonym gałązkami barwinka i bukszpanu. Układ potraw i zastawy nie był przypadkowy. Pośrodku należało umieścić baranka. Początkowo było to upieczone jagnię, z czasem zastąpił je baranek z masła, później z cukru bądź z ciasta. Baranek powinien mieć chorągiewkę na znak wyobrażenia Agnus Dei (Baranka Bożego) — symbolu Ofiary Paschalnej. Przy nim stawiano pasyjkę zdobioną zielonymi listkami. Dookoła umieszczano w dużych ilościach jaja gotowane na twardo, układano je w piramidy, strojono także gałązkami bukszpanu. W czasie śniadania dzielono się święconym jajkiem — symbolem życia i Zmartwychwstania Chrystusa oraz składano sobie życzenia. Przywilej rozpoczęcia jedzenia przysługiwał pani domu.
Aranżacja świąteczna w jadalni, dwór w Kłóbce 2022 r., fot. K. Kotula
Na śniadanie wielkanocne domownicy i goście po długim poście mieli wyjątkowo duży wybór potraw. Na stole, na wielkich misach piętrzyły się pęta kiełbas, a na półmiskach wędzonki, specjalne szynki z tekstem wypisanym tłoczonym smalcem z chusty: Wesołych Świąt. Obok był wielki okrągły bochen chleba, chrzan w laskach i tarty z jajkami — bo chroni od zepsucia, ocet w buteleczkach — jako symbol męczeństwa Chrystusa, nie brakowało też sera i pasztetów.
Wśród ciast były baby i mazurki z bakaliami, strojne lukrem. Koniec niedzielnego śniadania wielkanocnego był jednocześnie początkiem obiadu, na który serwowano żurek na rosole z szynki, a na drugie danie indyka pieczonego i inne mięsiwa. Deserem były domowe ciasta. W Święta Wielkanocne nie gotowano potraw, gdyż przygotowanych wcześniej smakołyków było tyle, że starczało na obfite ucztowanie domowników i gości co najmniej przez dwa dni.
Aranżacja świąteczna w jadalni, dwór w Kłóbce 2022 r., fot. K. Kotula
W prezentacji stołu wielkanocnego w dworze w Kłóbce wykorzystywane są elementy serwisów śniadaniowego i obiadowego z bawarskich wytwórni porcelany w bardzo popularnym wzorze China Blau. Nie zabrakło na stole także okolicznościowej, związanej z Wielkanocą przedwojennej ceramiki z włocławskich fabryk fajansu.
Krystyna Kotula