KONKURS „PRZEZ DZIURKĘ OD… SERA” – PYTANIE 7
Na szóste pytanie w konkursie „Przez dziurkę od… sera” poprawnie jako pierwsza odpowiedziała Pani Anna, której serdecznie gratulujemy. Czas na wyjaśnienie zagadki – sernice, nazywane też sernikami lub lesicami to budynki do suszenia serów stojące przy dworach. Drewniane, przeważnie kwadratowe, pokryte gontem lub słomą, ustawione na jednym lub czterech słupach. Nazwę lesica zawdzięczają leszczynie, z gałęzi której wykonywano dobrze wentylowane ściany. Jeśli do budowy używano bali, to nawiercano w nich otwory dla dobrego przewiewu.
Dla znawców serów siódme pytanie nie powinno stanowić problemu, a brzmi ono tak: Jaki kształt najczęściej miały serki miękkie, tzw. gomółki?
Pierwsza prawidłowa odpowiedź wysłana na adres e-mailowy: konkurs@muzeum.wloclawek.pl zostanie nagrodzona publikacją z dedykacją autorki etnograf Doroty Kalinowskiej pt. „Smakowite mleczywo, czyli tradycja warzenia serów w polskiej kuchni. Postscriptum do wystawy”. Zachęcamy również do zwiedzania ekspozycji poświęconej domowym sposobom wyrobów serów, prezentowanej w Muzeum Etnograficznym przy włocławskich bulwarach do 23 kwietnia br.