KONKURS „PRZEZ DZIURKĘ OD… SERA” – PYTANIE 6
Na piąte pytanie konkursowe prawidłowo odpowiedziała Pani Ewa. Wielkie gratulacje. Pytanie dotyczyło centryfugi, czyli urządzenia do pozyskiwania śmietany, szczególnie pożytecznego przy produkcji masła. Jest to cylindryczny pojemnik z kranikiem umieszczonym w dolnej części. Po nastawieniu mleka, gdy śmietana zostaje wybita nad powierzchnię, spuszcza się jeszcze świeże mleko, a śmietana pozostaje w naczyniu. Po zebraniu śmietany przelewa się ją bezpośrednio do masielnicy, w której jest ubijana na masło. Przed pojawieniem się centryfugi śmietanę zdejmowano łyżkami drewnianymi lub
z rogu krowiego.
Kolejna środa przynosi szóste pytanie dotyczące sernicy, nazywanej też sernikami lub lesicami. Co to jest? Pierwsza prawidłowa odpowiedź wysłana na adres e-mailowy: konkurs@muzeum.wloclawek.pl zostanie nagrodzona publikacją z dedykacją autorki etnograf Doroty Kalinowskiej pt.„Smakowite mleczywo, czyli tradycja warzenia serów w polskiej kuchni. Postscriptum do wystawy”. Zachęcamy również do zwiedzania ekspozycji poświęconej domowym sposobom wyrobów serów, prezentowanej w Muzeum Etnograficznym przy włocławskich bulwarach do 23 kwietnia br.