MZKiD logo

Muzeum Ziemi Kujawskiej i
Dobrzyńskiej we Włocławku

KONKURS „PRZEZ DZIURKĘ OD… SERA” – PYTANIE 3


Gdzie:
Muzeum Etnograficzne
Kiedy:

Na drugie pytanie w konkursie „Przez dziurkę od… sera” poprawnie jako pierwsza odpowiedziała Pani Beata, której serdecznie gratulujemy. Już wyjaśniamy zagadkę ― naukowcy z Polski, Wielkiej Brytanii i USA pod kierunkiem dr. Petera Boguckiego ze Stanów Zjednoczonych odnaleźli naczynia sitowate (sitka) ze śladami mleka, które poddane zostały analizie chemicznej. Badania potwierdziły obecność kwasów tłuszczowych na znalezionej ceramice. Według archeologów świadczy to o umiejętności wytwarzania serów na tych terenach już w okresie 5300-4900 l.p.n.e.

Dla miłośników serów trzecie pytanie nie powinno być trudne, a brzmi ono tak: Jak nazywa się produkt uboczny przy produkcji serów i co z niego przygotowywano?
Pierwsza prawidłowa odpowiedź wysłana na adres e-mailowy: konkurs@muzeum.wloclawek.pl zostanie nagrodzona publikacją z dedykacją autorki etnograf Doroty Kalinowskiej pt. „Smakowite mleczywo, czyli tradycja warzenia serów w polskiej kuchni. Postscriptum do wystawy”. Zachęcamy również do zwiedzania ekspozycji poświęconej domowym sposobom wyrobów serów, prezentowanej w Muzeum Etnograficznym przy włocławskich bulwarach do 23 kwietnia br.

Skip to content