To już 5 pytanie w konkursie „PODRÓŻE MAŁE I DUŻE”.
Domostwo opuszczano by zrealizować określone cele. Do najważniejszych należały te związane z handlem. Kupno, sprzedaż lub wymiana towarów odbywała się najczęściej na targowiskach lub organizowanych kilkanaście razy w roku jarmarkach. W jakich porach roku odbywały się największe jarmarki? Dla ułatwienia podpowiadamy, że były to dwie pory roku – wystarczy podać jedną. Odpowiedz znaleźć można na wystawie lub w publikacji dostępnej także w naszym sklepie internetowym! http://oldmuzeum.wloclawek.pl/sklep/siodma-gore-motyw-drogi-wedrowania-polskiej-kulturze-ludowej/
Odpowiedzi przesyłajcie na adres: konkursmzkid@gmail.com
Gratulujemy Pani Beacie, która prawidłowo odpowiedziała na pytanie: Czym zajmował się „druciarz”? Więcej informacji na ten temat znajdziecie tutaj:
Wyposażenie każdej chłopskiej kuchni stanowiły naczynia gliniane — misy, garnki, dzbanki. Wykorzystywano je zarówno do przyrządzania potraw jak i ich serwowania. Doskonale spełniały swoją funkcję, jednak były podatne na różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne. Pękniętego garnka nie wyrzucano, lecz odkładano do czasu pojawienia się „druciarza”. Nazwa pochodziła od podstawowego materiału wykorzystywanego przez przedstawiciela tego zajęcia — drutu, z którego wykonywał siatkę (oplot) scalającą naczynie. Oprócz drutu do naprawy używano też kleju oraz specjalnych szczypiec do skręcania oplotu. Cały „warsztat” mieścił się w niewielkiej torbie. Dzięki tej prostej reperacji gliniany garnek lub misa służyły jeszcze przez długi czas. Gospodyni, która nie mogła sobie pozwolić na zakup nowego naczynia ze względów m.in. finansowych, nadal mogła z niego korzystać.