MZKiD logo

Muzeum Ziemi Kujawskiej i
Dobrzyńskiej we Włocławku

Na pierwsze pytanie w konkursie „Przez dziurkę od… sera” poprawnie jako pierwsza odpowiedziała Pani Alicja, której serdecznie gratulujemy. Czas na wyjaśnienie zagadki – najistotniejszym wydarzeniem mającym wpływ na to, że ludzie nauczyli się wyrabiać sery był moment udomowienia kóz i owiec dających mleko. Przyjmuje się, że nastąpiło to ok. 8000–7000 lat p.n.e. i od tego czasu liczy się początek serowarstwa. To przełomowe zdarzenie miało miejsce na terenie dzisiejszego Iraku, Iranu, Turcji i Palestyny, czyli tzw. „Żyznego Półksiężyca”, krainy stanowiącej najżyźniejszą część obszaru Bliskiego Wschodu.

Drugie pytanie pewnie nie sprawi Państwu trudności, a brzmi ono tak: w jakiej miejscowości niedaleko Włocławka odkryto ślady produkcji serów i na jaki okres zostały datowane?

Pierwsza prawidłowa odpowiedź wysłana na adres e-mailowy: konkurs@muzeum.wloclawek.pl zostanie nagrodzona publikacją z dedykacją autorki etnograf Doroty Kalinowskiej pt. „Smakowite mleczywo, czyli tradycja warzenia serów w polskiej kuchni. Postscriptum do wystawy”. Zachęcamy również do zwiedzania ekspozycji poświęconej domowym sposobom wyrobów serów, prezentowanej w Muzeum Etnograficznym przy włocławskich bulwarach do 23 kwietnia br.

Skip to content