MZKiD logo

Muzeum Ziemi Kujawskiej i
Dobrzyńskiej we Włocławku

Na dziewiąte pytanie prawidłowo odpowiedziała osoba o pseudonimie „Karczezo”. Dotyczyło ono sera zakopywanego w ziemi. Otóż szczególnym rodzajem twarogu był ser tzw. ziemny, nazywany też nieboszczykiem, umrzykiem, truposzem, zakopańcem, wytwarzany z gęstej, tłustej śmietany. Po lekkim osoleniu wlewało się ją do płóciennego woreczka i zakopywano w suchej ziemi na kilka dni. W tym czasie serwatka wsiąkała w piasek, a ciężar ziemi nieznacznie ugniatał masę. Przez kilkadziesiąt godzin, gdy leżał w ziemi wysuszał się i dojrzewał. Dziś nikt go już nie wyrabia, więc nie znamy smaku tego gatunku sera.
Czas na kolejną zagadkę. Z gór przywozimy wspomnienia pięknych widoków oraz ser o nazwie …. Pierwsza prawidłowa odpowiedź wysłana na adres e-mailowy: konkurs@muzeum.wloclawek.pl zostanie nagrodzona publikacją z dedykacją autorki etnograf Doroty Kalinowskiej pt.„Smakowite mleczywo, czyli tradycja warzenia serów w polskiej kuchni. Postscriptum do wystawy”. Zachęcamy również do zwiedzania ekspozycji poświęconej domowym sposobom wyrobów serów, prezentowanej w Muzeum Etnograficznym przy włocławskich bulwarach do 23 kwietnia br.

Skip to content