RADŁO do radlenia ziemniaków.
Szczegóły
Autor
Wykonawca nieznany,
Czas powstania
lata 40-te XX wieku
Miejsce powstania
Kościelna Wieś, Osięciny, kujawsko-pomorskie, Kujawy,
Wymiary
dł.grządzieli 103cm, dł.uchwytów 74cm.
Materiał
żelazo,
Technika
wyrób kowalski,
Właściciel obiektu
Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej
Słowa kluczowe
,
Sygnatury
Numer inwentarzowy
MK-6999 E
Opis
Radło, zwane też redłem, od 2 poł XIX w służyło na Kujawach do redlenia ziemniaków.
Zbudowane z grządzieli, płozu, radlicy, skrzydełek, słupicy tylnej, rękojeści i regulatora głębokości orki.
Grządziel mocno zakrzywiona. Od przodu na styku grządzieli z płozem radlica o kształcie silnie wydłużonego trójkąta. Nad radlicą, po obu stronach grządzieli, za pomocą koluszek przyczepione są dwa metalowe skrzydełka. Rozstaw skrzydełek regulowany jest z tyłu, od ich wewnętrznej strony, sztabą z otworami i przetyczką. Ponadto od przodu, na wysokości skrzydełek, grządziel obito paskiem grubej blachy, co ją wzmacnia, chroni i nieco poszerza.
Na przeciwnym końcu znajduje się regulator głębokości orki, tzw. hohenheimski w postaci grzebienia z hakiem.
Rękojeści dwie, wychodzą z grządzieli, w miejscu ich rozwidlenia wsparte słupicą tylną opierającą się na płozie, po czym rozchodzą oddzielone rozporą przy uchwytach.
Łączenia elementów zrobiono za pomocą nitów i śrub. Narzędzie w całości jest metalowe, kute, kowalskiej roboty, częściowo wzorowane na XIX-wiecznych modelach fabrycznych obsypników, a nie tradycyjnych formach radeł drewnianych. Wersje metalowe na ziemiach polskich upowszechniły się od pocz. XX w., w biedniejszych regionach dopiero po I wojnie światowej.