DZIEŻA
Szczegóły
Autor
nieznany,
Czas powstania
XX w.
Miejsce powstania
Polska, Kujawy, kujawsko-pomorskie, Włocławek,
Wymiary
wys. 12 cm, średn. dna 5 cm, średn. otworu 17 cm
Materiał
glina,
Technika
toczenie na kole,
Właściciel obiektu
Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej
Słowa kluczowe
garncarstwo, pożywienie, wyroby garncarskie, ceramika,
Sygnatury
Numer inwentarzowy
MK-10318 E
Opis
Mała dzieżka gliniana, wykonana ręcznie na kole garncarskim. Ścianki naczynia rozszerzają się ku górze i zwężają pod wylewem. Brzusiec na wysokości 2/3 naczynia. Stopka niekształtnie wymodelowana. Krawędź wylewu ułożona ukośnie, na zewnątrz o szer. 2 cm. Dzieżka wewnątrz pokryta glazurą w kolorze jasnobrązowym. Zewnętrzna strona bez glazury.