MŁYNEK ręczny do czyszczenia zboża.
Szczegóły
Autor
Piotr Ciesielski,
Czas powstania
1 poł. XX w.
Miejsce powstania
pogranicze Mazowsza i Kujaw, mazowieckie, Gostynin, Zieleniec,
Wymiary
szer. 100 cm, wys. 90 cm, gł 73 cm
Materiał
metal, blacha ocynkowana,
Technika
wyrób własny, wyrób fabryczny,
Właściciel obiektu
Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej
Słowa kluczowe
pożywienie, rolnictwo,
Sygnatury
Numer inwentarzowy
MK-12086 E
Opis
Młynek składający się z wentylatora odśrodkowego w formie podłużnych łopatek, napędzanego korbką. Podmuch powietrza wywiewa najlżejsze plewy i zgoniny (kawałki słomy i wymłóconych kłosów powstałe w trakcie młocki), nieco bliżej spadają sztuki lżejsze i poślad, zaś pełnowartościowe, najcięższe ziarna osuwają się bezpośrednio pod urządzenie.
Pierwsze, najprostsze młynki zaczęto wytwarzać w Europie jeszcze w XVIII w. Ten egzemplarz wykonano ręcznie na własne, domowe potrzeby.