MZKiD logo

Muzeum Ziemi Kujawskiej i
Dobrzyńskiej we Włocławku

KONKURS „PRZEZ DZIURKĘ OD… SERA” – PYTANIE 9


Gdzie:
Muzeum Etnograficzne
Kiedy:

Tym razem gratulujemy Pani Marii, która prawidłowo odpowiedziała, że w dawnej kuchni wiejskiej niczego nie marnowano, dlatego przerabiano twardy, starzejący się ser, pokryty lekko pleśnią na ser zgliwiały, zwany też smażonym lub gotowanym. Po zdjęciu z niego nalotu, pokruszeniu i posypaniu sodą, gospodynie pozostawiały go w misce na kilka godzin, a następnie stawiały na garnku z wodą na kuchni i podgrzewały tak długo, aż uzyskał ciągnącą się konsystencję i nabrał żółtawego koloru. Pod koniec smażenia można było dodać do niego przyprawy, najczęściej był to kminek.
Czas na kolejną zagadkę, prosimy o podanie nazwy twarogu, w trakcie wyrobu którego zakopywano go w ziemi. Pierwsza prawidłowa odpowiedź wysłana na adres e-mailowy: konkurs@muzeum.wloclawek.pl zostanie nagrodzona publikacją z dedykacją autorki etnograf Doroty Kalinowskiej pt. „Smakowite mleczywo, czyli tradycja warzenia serów w polskiej kuchni. Postscriptum do wystawy”. Zachęcamy również do zwiedzania ekspozycji poświęconej domowym sposobom wyrobów serów, prezentowanej w Muzeum Etnograficznym przy włocławskich bulwarach do 23 kwietnia br.

Skip to content