MZKiD logo

Muzeum Ziemi Kujawskiej i
Dobrzyńskiej we Włocławku

KONKURS „PRZEZ DZIURKĘ OD… SERA” – PYTANIE 8


Gdzie:
Muzeum Etnograficzne
Kiedy:

Na siódme pytanie konkursowe „Przez dziurkę od… sera” poprawnie jako pierwsza odpowiedziała Pani Aleksandra. Gomółki to małe serki, wyrabiane ręcznie z tłustego twarogu, najczęściej w formie wrzeciona lub spłaszczonej kuli. Wytwarzano je ugniatając w dłoniach masę twarogową z dodatkami, np. z kminkiem. Następnie układano je na deseczkach, czasami na słomie i suszyło na słońcu lub przy piecu, ewentualnie w piecu chlebowym, gdy był akurat rozpalany do wypieku chleba. Dobrze wysuszone gomółki mogły być przechowywane nawet kilka miesięcy.

Czas na ósme pytanie, które dotyczy sera zgliwiałego, z czego był on przygotowywany? Pierwsza prawidłowa odpowiedź wysłana na adres e-mailowy: konkurs@muzeum.wloclawek.pl zostanie nagrodzona publikacją z dedykacją autorki etnograf Doroty Kalinowskiej pt.„Smakowite mleczywo, czyli tradycja warzenia serów w polskiej kuchni. Postscriptum do wystawy”. Zachęcamy również do zwiedzania ekspozycji poświęconej domowym sposobom wyrobów serów, prezentowanej w Muzeum Etnograficznym przy włocławskich bulwarach do 23 kwietnia br.

Skip to content