MZKiD logo

Muzeum Ziemi Kujawskiej i
Dobrzyńskiej we Włocławku

KONKURS „PRZEZ DZIURKĘ OD… SERA” – PYTANIE 5


Gdzie:
Muzeum Etnograficzne
Kiedy:

Na czwarte pytanie konkursowe prawidłowo odpowiedział Pan Patryk, któremu gratulujemy. Czas na wyjaśnienie zagadki. W Polsce występowały dwa rodzaje pras, pionowe oraz poziome, z różnymi systemami docisku. Prasa pionowa, zwana też klinową, składała się z pary ruchomych deseczek ustawionych pionowo, osadzonych w specjalnej ramie. Między deseczkami umieszczany był woreczek z serem, w kształcie rożka, a od góry dociskało się je dwoma klinami. Prasy poziome składały się z dwóch równolegle ułożonych do siebie desek, ustawionych pod kątem, dzięki krótszym nóżkom zamontowanym z jednej strony. W dolnej, nieruchomej desce znajdował się rowek, którym spływała serwatka do podstawionego garnka. Górna natomiast dociskała leżący między nimi, płócienny rożek z masą twarogową. Do ucisku służyły dwie żelazne śruby, rzadziej jedna, dokręcane co kilkanaście godzin oraz w prasie bez śrub kamień lub dźwignia wychodząca poza długość prasy z zamocowanym na końcu wiadrem napełnionym jakimś ciężarem.

Czas na piąte pytanie, do czego służyła centryfuga? Pierwsza prawidłowa odpowiedź wysłana na adres e-mailowy: konkurs@muzeum.wloclawek.pl zostanie nagrodzona publikacją z dedykacją autorki etnograf Doroty Kalinowskiej pt.„Smakowite mleczywo, czyli tradycja warzenia serów w polskiej kuchni. Postscriptum do wystawy”. Zachęcamy również do zwiedzania ekspozycji poświęconej domowym sposobom wyrobów serów, prezentowanej w Muzeum Etnograficznym przy włocławskich bulwarach do 23 kwietnia br.

Skip to content