MZKiD logo

Muzeum Ziemi Kujawskiej i
Dobrzyńskiej we Włocławku

KONKURS „PRZEZ DZIURKĘ OD… SERA” – PYTANIE 4


Gdzie:
Muzeum Etnograficzne
Kiedy:

Na trzecie pytanie w konkursie „Przez dziurkę od… sera” poprawnie jako pierwsza odpowiedziała Pani Ewa, której serdecznie gratulujemy. Czas na wyjaśnienie zagadki – produktem ubocznym warzenia twarogu jest serwatka, którą dawniej wykorzystywano w tradycyjnej kuchni. W wielu regionach na bazie serwatki przygotowywano różnego rodzaju polewki. Był to doskonały napój, który gasił pragnienie, zwłaszcza latem, podczas prac żniwnych. Po ochłodzeniu pity był sam lub z dodatkiem soku z kiszonej kapusty, kiszonych ogórków, odrobiną cukru, soli, posiekaną natką pietruszki, koperkiem. Picie serwatki było powszechne w większości regionów, z wyjątkiem Warmii i Mazur. Jeśli nie mieliście Państwo okazji spróbować tego napoju, to zapraszamy w sezonie letnim na festyny folklorystyczne organizowane w skansenie w Kłóbce. Wystawcy produktów regionalnych raczą gości skansenu tym trunkiem:)

Czas na czwarte pytanie, prosimy o podanie nazwy sprzętu służącego do odciskania serwatki z sera i dwóch jej typów, które występowały na terenie Polski. Pierwsza prawidłowa odpowiedź wysłana na adres e-mailowy:  konkurs@muzeum.wloclawek.pl zostanie nagrodzona publikacją z dedykacją autorki etnograf Doroty Kalinowskiej pt.„Smakowite mleczywo, czyli tradycja warzenia serów w polskiej kuchni. Postscriptum do wystawy”. Zachęcamy również do zwiedzania ekspozycji poświęconej domowym sposobom wyrobów serów, prezentowanej w Muzeum Etnograficznym przy włocławskich bulwarach do 23 kwietnia br.

Skip to content