TargVI

VI TARG Z DARAMI LATA ZA NAMI!


gdzie: Muzeum Etnograficzne, kiedy: 29.09.2019

29 września br., na placu znajdującym się obok Muzeum Etnograficznego we Włocławku przy ul. Bulwary odbył się VI Włocławski targ z darami lata pt. „Na jesieni świat się mieni”. 

Celem imprezy jest promocja produktów regionalnych wyrabianych na małą skalę z lokalnych surowców. Większość z nich, w oparciu o przepisy tradycyjnej kuchni ludowej, przygotują właściciele gospodarstw, Koła Gospodyń Wiejskich i laureaci różnych konkursów kulinarnych.

Odwiedzający targ mieli okazję spróbować i zakupić m.in. sery z mleka krowiego i koziego, przetwory owocowe i warzywne, soki, miody, kawy, herbaty, oleje, octy, ciasta, chleby, wędliny wykonane tradycyjnymi metodami, wyroby z gęsi. W ofercie wystawców znalazły się również gotowe potrawy m.in. pierogi z różnymi nadzieniami, zupy, bigosy, kluski ziemniaczane i wiele innych oraz naczynia z gliny i drewniane deski.

Tematem przewodnim tegorocznego targu były sery i jego przetwory. Tradycja wyrabiania serów na Kujawach jest bardzo długa i obfituje w różnorodność produktów. Głównie dominują wyroby z mleka krowiego. Gospodynie przygotowywały najczęściej twaróg z różnymi dodatkami, np. koprem, szczypiorkiem, cebulką. Jadany był jako smarowidło do chleba, a z dodatkiem śmietanki lub mleka pod nazwą gzik stanowił potrawę obiadową. Popularne były też gomółki z owarzonego twarogu, formowane w kulki lub we wrzecionowate kształty i dobrze osuszone. Na odwiedzających targ czekały ulotki dotycząca historii wyrobu serów z załączonymi ciekawymi przepisami na kujawskie potrawy.

Poniżej fotorelacja z imprezy.

Fot. Jarosław Czerwiński